468x60 Ads

Monday, May 19, 2014

BERLAKUNYA SESAK NAFAS



BAGAIMANA SESAK NAFAS BOLEH TERJADI





Sesak nafas adalah apabila kita merasakan sukar untuk bernafas seperti biasa. Selalunya perkara ini terjadi ketika kita melakukan pergerakkan yang pantas dan dalam keadaan kelam kabut. Sesak nafas adalah suatu gejala dari beberapa penyakit yang dapat bersifat kronik. Sesak nafas juga dikenal dengan istilah “Shortness Of Breath”. Kejadian-kejadian sesak nafas bergantung dari tingkat keparahan dan sebabnya.

Sesak nafas juga dikenali sebagai Dyspnea. Seseorang yang terkena sesak nafas akan merasa tidak selesa ketika bernafas atau melakukan kerja-kerja harian, kerana ini menyulitkan untuk mereka mengerakkan otot dada, merasa tercekik dan merasa kejang otot di dada. Bila berlakunya keadaan ini, seseorang itu akan mengalami kesukaran bernafas atau semput dan biasanya keadaan ini lebih ketara semasa melakukan aktiviti fizikal.


Ada dua jenis sesak nafas iaitu :

 
a) Sesak nafas boleh berlaku secara akut - Sesak nafas akut adalah gejala datang secara tiba-tiba dan akan hilang dalam jangkamasa beberapa hari setelah rawatan


b) Sesak nafas berlaku secara kronik - Sesak nafas kronik adalah keadaan di mana sesak nafas berlaku secara berterusan dalam jangkawaktu yang agak lama


Sesak nafas adalah gejala yang perlu diberi perhatian kerana ia mungkin memberi petanda seseorang itu mengalami penyakit sistem pernafasan atau sistem kardiovaskular. Penyakit sistem pernafasan yang biasa berlaku sesak nafas adalah asma, jangkitan paru-paru akut (pneumonia), jangkitan paru-paru kronik seperti tibi, paru-paru berair (pulmonary oedema), penyakit obstruktif saluran pernafasan kronik (Chronic Obstructive Airways Disease) dan kanser paru-paru. Penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan sesak nafas adalah kegagalan jantung, serangan jantung dan kelainan denyutan jantung (cardiac arrhythmias).
Keadaan lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah sesak nafas adalah kekurangan darah merah (anaemia), alahan , resdung, kegelisahan (Anxiety Disorders) dan kegemukan.



Gejala dan Tanda-Tanda Sesak Nafas :



1) Jika anda mengalami sesak nafas secara tiba-tiba disertai sakit atau ketat dada, kemungkinan anda mengalami serangan jantung, pneumothorax (udara berada antara paru-paru dan dinding dada) atau pulmonary embolism (darah beku dari bahagian kaki telah bergerak ke paru-paru )

2) Jika anda mengalami sesak nafas mengikut episod disertai oleh bunyi seperti wisel (wheezing) atau batuk, anda mungkin menghidapi serangan asma atau jangkitan yang menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit

3) Jika anda mengalami sesak nafas yang berterusan dan semakin teruk disertai dengan sejarah pendedahan kepada asap rokok, habuk dan semburan bahan kimia anda mungkin menghidapi penyakit saluran pernafasan obstruktif kronik (COPD)

4) Jika anda pernah bekerja di tempat yang mendedahkan anda kepada asbestos, habuk kayu, semburan bahan kimia, anda mungkin menghidapi penyakit paru-paru berka ita n pekerjaan (Occupational Lung Diseases)

5) Jika kaki anda bengkak dan mengalami sesak nafas semasa baring mendatar, anda mungkin mengalami kegagalan jantung (heart failure)

6) Jika anda cepat berasa letih, kelihatan pucat dan sesak nafas terutamanya b ila melakukan aktiviti fizikal, anda mungkin mengalami anaemia

7) Jika anda bernafas dengan cepat disertai dengan rasa pening atau berasa kebas pada tangan atau sekitar mulut, anda mungkin mengalami hypervent ila tion (bernafas keterlaluan biasanya disebabkan oleh aktiviti fizikal yang berlebihan dan tekanan emosi)

8) Jika anda sesak nafas disertai demam, batuk atau batuk darah dan keh ila ngan berat badan,anda mungkin menghidapi jangk ita n seperti tibi atau kanser paru-paru atau pulmonary embolism


9) Jika anda demam, disertai hingus berair dan batuk berkahak anda mungkin mengalami jangk ita n saluran pernafasan (bronchitis) atau jangk ita n paru-paru (pneumonia).



Ada Beberapa Rawatan Sesak Nafas :


Ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh pesakit di rumah untuk mengurangkan kesesakan nafas

1) Mengamalkan latihan pernafasan yang diajar oleh doktor iaitu bernafas secara perlahan-lahan dan dalam sehingga ke bahagian abdomen

2) Latihan relaksasi

3) Duduk tegak di atas kerusi yang bersandar jika sesak nafas berlaku

Jika sesak nafas ini tidak pulih atau berkurangan, pastikan pesakit mendapat rawatan perubatan dengan segera. 


Pencegahan sesak Nafas :
 
1) Kesesakan pernafasan yang akut biasanya pulih bila kita merawat punca penyebabnya


2) Kesesakan pernafasan yang berkaitan dengan penyakit kronik seperti penyakit paru-paru kronik (COPD) atau kegagalan jantung (CHF) biasanya akan menyebabkan fungsi pernafasan terganggu, jika bertambah teruk boleh membawa kematian


3) Program berhenti merokok perlu disarankan kepada individu yang merokok


4) Sentiasa membuat senaman fizikal


5) Elakkan dari terkena udara yang tercemar seperti asap kenderaan


6) Amalkan petua-petua tradisional seperti minum air cengkeh yang dicampur madu atau minum air madu panas

448 comments:

«Oldest   ‹Older   401 – 448 of 448   Newer›   Newest»
mufid said...

Add sy 0123390897.. tngh sesak napas ni dr pagi tasi

Aju Aku said...

Add me plase 0168310654

zaidi manas said...

blh add sy tak 0107665901

Zaeri Zakirin said...

Sy pon ade mslh sesak nafas,add sy 0148222283

the code said...

Masih aktif ka group? Sy 3 bulan berenti rokok dan masa ni da ketika batuk n sesak nafas.

the code said...
This comment has been removed by the author.
Haffizul Zul said...

aku nak share pda smua yg mengalami sesak nafas.. aku pun kena.. smpai skrg msih ada..buat test ecg, paru2.. smua ok.. aku jnis xleh tgok org kelemasan atau sesak nafas, aku akn ikut sesak nafas skali..gejala ni dipanggil panic attack.. so bila da kena tgan kaki mulut aku akn kebas, caranya senang je..bernafas dlam plastik atau paper beg kecik, sedut balik yg kita hembus.. kebas akn hilang serta merta.. scara automatik kita akn jdi tenang.. smuanya sbb emosi.. wlau mcm mna pun kena p cek doctor dlu.. cek jntung n paru2..

Haffizul Zul said...

lelaki ke prempuan? merokok tak?

Mohd Najhan said...

0126722324-mohon kongsi .tq

norul ajib said...

Terbaik..trm ksh atas info

norul ajib said...

Terbaik..trm ksh atas info

norul ajib said...

Please add sy..urgent..0195110999

Mohd Dzuraidi Abu talib said...

Add saya.tkasih 0182772499

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh
ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy dlm group 01128968967

the code said...

Group masih wujud ka?

Unknown said...

Itu anxiety

Ella Fifi Fifi said...

Boleh add saya sekali,saya pun ada masalah sukar untuk bernafas..ini no saya 012-7471637

Anonymous said...

sama kita bro.....bila pikir sesak nafas.. ada watsapp bole share

Unknown said...

add whatsapp sy dalam group pls... +6011-37276905

emi shariff said...

Salam.pagi semalam pukul 3pagi lepas habis kerja saya tolak scooter saya sebab tayar belakang flat terus..saya tolak dari exit putrajaya hospital sampai ke seri kembangan sebab tak ada pilihan..sebelum sampai seri kembangan saya memang stop berehat dalam 20 minit dan sambung tolak.sampai rumah dalam pukul 5 pagi memang penat.lepas 5 minit tangan dah ketar kaki dah cramp..rasa nak pengsan dah sejuk 1 badan..lepas tu terus ke putrajaya hospital buat blood pressure test xray dengan ecg.doktor cakap semua ok tak ada masalah .reason sebab muscle saya sakit dan fully utilise energy masa tolak moto tu.doktor bagi paracetamol dengan cream untuk muscle pain.balik rumah berehat tapi tak boleh tido pon.pukul 10pagi macam tu sesak nafas jadi lagi terus pegi klinik nak buat neb.lepas buat neb rasa macam tak ada effect.klinik bagi refer letter pegi hospital .saya terus ke hospital serdang masuk emergency.buat ecg buat blood test blood pressure dan xray..doktor cakap semua ok tapi kena admitted untuk monitor..doktor hantar blood sample pegi bahagian jantung check tak ada apa2 masalah.doktor jantung cakap semua ok tak ada masalah.saya pon cerita penyebab jadi macam ni sebab penat tolak scooter. Memang ambik statement..tak ada sembunyi2 dah..doktor discharge saya lepas dekat 6jam kat situ.service hospital serdang memang bagus gila.doktor monitor kaw2..cuma doktor suruh banyak berehat.kadang2 rasa sesak nafas ni.memang bernafas slow2 hembus macam tiup lilin tu..doakan yang terbaik untuk kita semua. Allah penyembuh semua penyakit.kalau ada solution ubat2 apa atau berubat kampung atau petua boleh tolong whatsapp saya 0125959107..terima kasih admin

Zainal Akhyar said...

Tolong add saya jugak 0195749392

Unknown said...

Ad sy jgk 0178982347

Sahrizal Mohd Noh said...

Saya mwnghadapai masalah yg sama juga.sila ads saya 0127267647

insert said...

masalah sama mcm saya...dah 2 tahun lbh sakit dada dan sering sukar brnafas ketika tidur...dah buat ecg 3 kali tp doktor cakap jantung okey je

insert said...

ramai jgk yg ada masalah macam ni...saya dah 2 tahun lbh hadapi masalah sakit dada dan sukar bernafas ketika tidur ni... yg saya perasan perut saya selalu berangin...0179367434

Anonymous said...

Add saya jugak 011 208 45679

insert said...

ramai jgk yg ada masalah macam ni...saya dah 2 tahun lbh hadapi masalah sakit dada dan sukar bernafas ketika tidur ni... yg saya perasan perut saya selalu berangin...0179367434

Anonymous said...

Add saya jugak 011 208 45679

Anonymous said...

Tlg msukkn ke grup...0198439063...sesak nafas ini...

Anonymous said...

tolong masukkan saya dlm grup.
saya gastrik angina.nafas xlancar.
01123620695

Erin Hiza said...

Sama laa.. ulang2 alik emergency.. dia kata gastrik.. susah nak nafas

Unknown said...

Sy juga 0197400446

Magne5k Industries said...

group wasap ni still on x???add sy 010-4699946

Zaki said...

Saya juga mendapat gejala yg sama. Sampai masuk hospital. Doktor check tad ada masaalah jantung.paru2 pun ok. Masalah nya esok saya akan naik flight balik malaysia. Risau takut jadi apa2 atas flight. Add juga saya kat group wassup 0197427398 tq

Anonymous said...

saya alami mslah yg sama..tp sy sesak nafas lepas ambil injection depo. sesak nafas sampai kejang. Sekrg dah stop depo injection dan amalkan Qaseh Adinda dirumus dri mknn sunnah dan herba terpilih. Alhamdulillah..slowly da makin ok. kwal stress dan jgn fikir sgt pasal sesak nafas..lgi satu elak mknn berangin. Sy rasa punca sy jadi cmni disebbkn hormon dan masalah angin dlm badan

zamzamsarah said...

Saya baru aje kena sesak nafas.. Add saya dalam group..

shellyna said...

Add nk join 0178256713

shellyna said...

Add nk join 0178256713

shellyna said...

Add nk join 0178256713

shellyna said...

Salam..
sy skrg kerap ketat dada pls add sy dlm group 0178256713 xlarat dh...tlg share2.

Nor Aqiliriana said...

assalamualaikum,
saya baru je kena sukar bernafas sejak lepas raya baru ni,
ikut ape yg dijelaskan di atas, sy kurang darah merah, even sy tak buat apa2 pergerakan yg heavy mcm juz baring2..duduk tngok tv..tetap rasa mcm sesak, ibarat tengah berdebar2..rasa rimas tp tak tahu ape patut buat. die xdatang berterusan..tp mengejut..

Ummu islam said...

Saya pon sesak nafas jgk..Nk Tarik nafas tu mcm xsmpi,nafas mcm pendek...
Add saya dlm group - 0129331181

«Oldest ‹Older   401 – 448 of 448   Newer› Newest»

Post a Comment